Bazlama

Bazlama Türk mutfağının en temel ekmek tariflerindendir. Anadoluda halen sık sık yapımına başvurulan ve kalabalık sofraların olmazsa olmazı. Bazlamanın temeli un,su ve mayadır. Daha güel kızarması için yoğurt ve sütte eklenebilir. Bu malzemeler bazlamaya lezzetini verir.

Maya nasıl hazırlanır?

Mayalı tariflerde en iyi sonucu almak için mayanızın son kullanım tarihinin geçmediğinden emin olmalısınız. Mayanın aktifleşmesi için eklenen suyun sıcaklığı ve mayanın tazeliği çok önemli. Suyunuz kaynar olmamalı, elinizi içinde tutabilmelisiniz ama sıcak olduğunu da hissetmelisiniz. şeker ise aktifleştirmeyi etkileyen önemli bir katalizör mutlaka eklenmeli. Üzerinde köpükler oluşan maya hazır olunca ekmek gibi kokmalı.

Mayalama nasıl yapılır?

Bazlama hamuru mayalanınca 8 parçaya bölün ve elinizle vaye oklava / medane yardımı ile açın. Üzeirne tereyağı sürün. Dilereniz kimyon gibi baharatarserpebilir veya ezilmiş sarımsak eklenmiş zeytin yağı da sürebilirsiniz.

Sıcak dökme tavada önlü arkalı pişirin ve dilediğiniz yeşilllikleri ince kıyarak üzerine serpin. Diğer mayalı tariflerimize buradan ulaşabilirsiniz.

Malzemeler

60 ml su bardağı sıcak su (kaynar değil)
1 yemek kaşığı şeker
3/4 çay kaşığı aktif kuru maya
170 ml bardağı ılık süt
250 g yoğurt
480 g un
1 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı kabartma tozu
1/4 çay kaşığı tuz
Üzeri için eritilmiş tereyağı, (zeytinyağı da kullanabilir)
taze kişniş veya istediğiniz otlar

Hazırlanışı

  1. Orta boy bir kapta, sıcak suyu, şekeri ve mayayı birleştirin ve maya çözünene kadar karıştırın. Karışım kabarıp köpük köpük oluncaya kadar 10 dakika bekletin.
  2. Maya köpüğüne, süt, yoğurt, un, kabartma tozu, kabartma tozu ve tuz ekleyin ve hamur bir araya gelinceye kadar tahta kaşıkla karıştırın. Hamur yumuşak ve yapışkan olmalıdır. Kabı nemli bir havlu veya streç film ile örtün ve 1 saat ılık bir yerde bekletin, hamur ki katına çıkacaktır. Hemen kullanmayacaksanız bu haliyle buzdolabaında saklayabiliriz.
  3. Pişirmeye hazır olunca hamuru 8 eşit parçaya bölün ve bir oklava kullanarak, hamurun her parçasını oval bir şekle getirin. . Hamurun geri kalanıyla bu yöntemi tekrarlayın.
  4. Orta-yüksek ateşte bir dökme demir tava ısıtın.Bazlamanın her iki tarafını eritilmiş tereyağı ile fırçalayın ve istenirse kimyon ve sarımsak gibi baharatları üzerine serpin. Bazlamayı sıcak tavaya koyun, bir kapakla örtün ve kabarcıklar oluşmaya başlayana kadar 1 dakika pişirin. Diğer tarafta 1-2 dakika pişirin. İsterseniz biraz daha tereyağı sürün. Üzerine biraz tuz, kıyılmış taze kişniş veya dilediğiniz başka otlar serpin. Taze ve sıcak servis edin. Bazlamalar birkaç gün boyunca bir kilitli torbada veya birkaç ay dondurucuda saklanabilir.