Peynirli Fırında Ispanak

Peynirli Fırında Ispanak, erimiş peynirleri ve baharat karışımı ile akşam yemeklerinde pilav yerine kullanabileceğiniz harika bir yardımcı yemektir. Kalabalık yemek zevkli olacağından bir parti atıştırması olarak da düşünebilirsiniz. Bir parça kıtır fransız ekmeği ile soğumasını beklemeden bitireceğinize eminiz.

Fırında ıspanak nasıl yapılır?

Fırında ıspanak; krem peynir, ekşi krema, pişmiş ıspanak, sarımsak, parmesan peyniri, mozzarella peyniri ve baharat karışımı ile yapılıyor. Tüm içerik karıştırılır ve bir fırın kabına veya tavaya yayılır. Son dokunuş olarak kaşar peyniri üzerine serpilir. Eriyip kızarana kadar pişirin, ardından bir tutam maydanoz ekleyin ve servis yapın.

Fırında ıspanak yapmanın püf noktaları nelerdir?

  • Bu tarifi yapmanın en önemli kısmı, ıspanağın haşlandıktan sonra tüm suydan arındığındn emin olun. Suyun çıkarılması için ıspanağı parmaklarınız arasında sıkıştırabilir, patates ezicisine bastırabilirsiniz. En son tüm suy almak için ıspanağı birkaç kat kağıt havluya sarıp sıkabilirsiniz.
  • Bu daldırma için taze pişmiş ıspanak kullanmayı tercih edin. Donmuş ıspanağın daha sert bir dokuya sahip olduğunu keşfettik.
  • Yemeği tatlandırmak için parmesan ve mozzarella peyniri karışımı kullanıyorum. Mozzarella peyniri yoksa, diğer peynir seçeneklerini de kullanabilirsiniz. Eriyen ve karışan peynir türleri olmasına dikkat edin.

Fırında ıspanağınızı akşamdan hazırlayıp 8 saat boyunca buzdolabında rahatça saklayabilirsiniz. Misafirleriniz geldiği anda fırına verip yarım saat içinde sıcacık fırında ıspanağınıza kavuşabilirisiniz.

Bu tarifte peynir oldukça fazla kullanılıor ve bu yemeği oldukça lezzetli yapıyor. Ancak kaloriden tasarruf etmek istiyorsanız, az yağlı krem peynir, az yağlı ekşi krema kullanabilir ve tarifte rendelenmiş peynir miktarını 1/3 azaltabilirsiniz.

Ayrıca tarife aşağıdaki malzmeleri de ekleyebilirsiniz.

  • Enginar: 2 adet doğranmış konserve enginar kalbi eklebilirsiniz.
  • Pastırma: 100 g ince dilimlenmiş pastırma ekleyin.
  • Güneşte Kurutulmuş Domates: 1/4 su bardağı kurutulmuş güneşte kurutulmuş domates ekleyin.
  • Mantar: 100 g kıyılmış pişmiş mantar ekleyin.

Malzemeler

225 g krem peynir yumuşatılmış
240 g ekşi krema
300 g taze ıspanak yaprakları
1 çay kaşığı kıyılmış sarımsak
1/2 çay kaşığı tuz
1/4 çay kaşığı biber
75 g rendelenmiş parmesan peyniri
225 g kıyılmış mozzarella peyniri
1 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz

Hazırlanışı

  • Solana kadar ıspanağı buğulayın veya  sote edin. Soğumaya bırakın, sonra fazla suyu sıkın. Ispanağı kabaca doğrayın.
  • Fırını önceden 190 derece'ye ısıtın. Küçük bir pişirme kabına veya tavaya ince bir tabake tereyağı veya zeytinyağı sürün.
  • Krem peynir, ekşi krema, pişmiş ıspanak, sarımsak, tuz, karabiber, parmesan peyniri ve 75 g mozzarella peynirini bir kaba yerleştirin. İyice kombine kadar karıştırın.
  • Ispanak karışımını hazırldığınız kabın içine yayın. Kalan mozzarella peyniri ile üstünü kaplayın.
  • Peynir eriyene ve kenarlarda kabarcıklar oluşana kadar 20-25 dakika pişirin . Fırının ızgara katına alın ve ızgarasını açarak ve 2-3 dakika daha peynir kızarana kadar pişirin.
  • Fırından çıkarın. Kıyılmış maydanoz serpin, sonra ekmek, kraker ve sebze ile servis yapın.

Fırında ıspanak yanına servis edebiliriniz.