Şam Baba Tatlısı

Geleneksel Türk Mutfağı‘nın görsel açıdan en görkemli şerbetli tatlılarından olan Şam Baba tatlısı Osmanlı İmparatorluğu‘ndan bu yana çok sevilen tatlılar arasındaki yerini sürdürmeye devam ediyor, ağzınıza attığınızda dilinizin üzerinde yayılan şerbeti ve göz alan güzellliği ile insanı adeta büyülüyor. Az malzemeli tatlılardan olan Şam Baba farklı bir şerbetli tatlı yapmak isteyenler için menülerine alabilecekleri değişik tatlılardan olabilir

Şerbetli Tatlı nedir?

Şerbetli tatlılar Türk mutfağının bel kemiğini oluşturan tatlı sınıfıdır. Osmanlı’nın maharetli saray mutfağından çıkarak günümüze kadar ulaşanbir tarihe sahiptir. Her bir tatlı özenle ve ölçülü hazırlanmak zorundadır. Bu tatlı sınıfına adını veren şerbet ise toz şeker ve su karışımının kaynatılmasıyla elde edilen şuruptur. Geleneksel Türk Mutfağı‘nda bir tatlıyı tatlı yapan etmenlerin başında şerbet gelir.  Özellikle bayram tatlıları, ya da hanımları bir araya getiren ev gezmeleri ve altın günleri şerbetli tatlısız olmaz.

Hani dedik ya her tatlı özenli ve ölçülü olmak zorunda diye malzeme oranları tatlının hacmi ve diğer malzemelere göre belirlenir. Genellikle bire bir ölçü kullanılır. Kaynamaya başlayan şerbet karışımı limon suyuyla kestirilir. Şeker suda eridikten sonra şerbet kıvamına gelmesi için uzun süre kısık ateşte kaynamalıdır. Şerbetin olup olmadığını anlamak için; kaşığa aldığınız karışımı döktüğünüzde damlamamalı, kaşıktan ip gibi aralıksız olarak süzülmelidir.

Çabuk ateşten alırsanız kıvamı sulu olur. Çok uzun süre ve yüksek ısıda kaynatırsanız koyulaşır. Özenli olmak zorunda demiştik; şerbet ilgi ister, gözle sürekli takip ister, ateşte bırakılıp gidilmez. Sabırla beklemek ister!

 

Malzemeler

20 gram yaş maya (bir paketin yarısı)
1.5 su bardağı ılık su
3 su bardağı un
4 adet yumurta
2 yemek kaşığı toz şeker
1 paket vanilya
125 gram bitkisel margarin
Şerbeti için
3,5 su bardağı şeker
4 su bardağı su
1-2 damla limon
1 tüp Krem şanti
1 adet Kiwi
Süslemek için kiraz şekeri ya da kiraz taneleri
İsteğe bağlı olarak ezilmiş antep fıstığı

Hazırlanışı

Hamurun hazırlanması için;

1) Bir kapta 1.5 su bardağı ılık su, 2 yemek kaşığı toz şeker ve yarım paket yaş mayayı eritiyoruz.
2) Başka bir kapta 4 tane yumurtayı iyice krema kıvamına gelene kadar çırpıyoruz.
3) İçine 1 paket vanilya, 3 su bardağı un ve mayalı suyu ilave edip iyice karıştırıyoruz.
4) 125 gram erimiş bitkisel margarini de koyarak karıştırdıktan sonra, hazırladığımız harcı büyük muffin kaplarına pay ediyoruz ve 30 dakika kadar mayalanması için ılık bir ortamda bekletiyoruz. (Çok fazla doldurmayın çünkü mayalanma sürecinde çok fazla kabarıp kalıptan taşmasına neden olacaktır.)
5) 180 derecelik önceden ısıtılmış fırında pembeleşene kadar pişiriyoruz. Şambabaları fırından çıkardıktan sonra soğumaya bırakıyoruz.

Şerbetin hazırlanması için;

1) Geniş bir tencerede 3,5 su bardağı şeker ve 4 su bardağı suyu kaynatıyoruz.
2) 1-2 damla limon sıkıp karıştırdıktan sonra ocaktan alıyoruz.
3) Şerbet sıcakken, soğumuş şambabaları şerbetin içine atıyoruz ve dikkatlice parçalamadan hafif hafif döndürerek her tarafının şerbetini çekmesini sağlıyoruz.
4) Servis yaparken üzerini krem şanti, 1 dilim kivi ve kiraz şekeri ya da kiraz tanesi ile süslüyoruz. Afiyet olsun...