Japon Bahçesi Tartı

Japon bahçesi tartı tarifi hem sevgiler günü hem anneler günü için iyi bir seçenek. Belki tarta bu ismi vermemizin sebebinin ne olduğunu düşünüyorsunuz? Dürüst olmak gerekirse, bize hissettirdiği şey budur. Japonya’nın kiraz çiçeği (Sakura) yürüyüşlerini hayal edin. Harika yolların pembe tonlardaki yapraklarla dolu olduğunu… Japon Bahçesi Tartındaki pembe mink yaparaklar dökülen yapraklar, yine pembemsi krema ağaçların güzelliklerini , kakaolu taban ise sağlam güçlü ağaç gövdesini işaret ediyor sanki…

Sakura nedir?

Japonca bir kelime olan Sakura’nın Türkçesi “Kiraz Çiçeği” anlamındadır. Sakura, meyve vermeyen bir tür “Kiraz Ağacı”dır. Japonya kiraz çiçeklerinde (sakura) geniş bir çeşitlilik vardır ve 200’den fazla çeşidinin var olduğu bilinmektedir. Japonya’da kiraz çiçeği en popüler çeşidi Somei Yoshino’ dur.
Sakura Zensen: Kiraz çiçeklerinin açması demek. Japonlar için değişim anlamını taşıyor. Kiraz ağaçları açtıklarında büyüleyici bir hayal alemini gözler önüne sererler. Ancak güzelliklerinden daha fazla bir şey vardır onlarda. Hayatın mucizesi denilebilir.

Sakuranın anlamı nedir?

Samuray tarzı yaşamı kabullenmiş olan Japon halkı için kiraz çiçeği büyük anlam taşımaktadır. Bunun nedeni Kiraz çiçeklerinin en güzel çağlarında solmadan direk olarak yere düşmeleridir. Samuraylar kiraz çiçeklerine bakarak olası bir savaşta her an ölümü akıllarına getirmekte ve felsefi bir boyuta gitmektedirler.Kiraz çiçekleri samuraylar için hem yaşamı, hem de ani bir ölümü hatırlatmaktadırlar.Ağaç, Japon kültüründe mükemmel güzelliği ve aynı zamanda hızlı, acısız ölümü ifade eder. Bir şeyin hem üstün güzellik hem de hızlı şekilde ölmeyi nasıl aynı anda sembolize ettiği sorusunun cevabı ise Japon kültürünün ölüme bakış açısında saklıdır.Bu çiçek martın son haftası ile nisanın ilk haftası açar ve Japonya’da bu dönem kutsal sayılır. Öyle ki hava durumundan sonra bir de “Sakura Durumu” verilir. Çiçeklerin açtığı bu dönem Japonya’nın en çok turist kabul ettiği dönemdir.

Japon bahçesi tartının hikayesi..

Her zaman farklı tarifler aramak ve bulmak hoşumuza gidiyor. Yine tartlar için Böylece farklı bir tarif aramaya başladık ve decocookie adlı kanalı bulduk. Gördüğüm ilk şey, hazır kurabiyeler üzerine krema ve çiçekleri içine hapseden bir pembe sıvı. Artık harika bir fikir vardı. Tıpkı sakura ağacına benzer bir tartımız olacaktı, adı da: Japon Bahçesi Tartı…

Malzemeler

Kakao taban:

180 gr un
25 gr kakao tozu
25 gr öğütülmüş fındık
130 gr soğuk tereyağı
1 büyük yumurta
40 gr şeker
2 gr tuz

Peynir dolgu:

130 gr krem peynir
130 gr krema
40 gr şeker
25 gr taze sıkılmış limon suyu
5 gr jelatin

Üzeri için:

195 gr su
23 gr şeker
Bordo/Kırmızı rengini gıda boyası
4 gr jelatin levha
yenilebilir çiçek yaprakları

Hazırlanışı

Kakao Tart Tabanı:

1) Tereyağını rendeleyin, kenara koyun.

2) Büyük bir kapta kakao tozu ile öğütülmüş fındık, rendelenmiş tereyağı ve tuz ile unu ekleyin. Birleşene kadar elleriniz arasında karıştırın. Doku kum gibi olmalı.

3) Şekeri ekleyin, yumurtayı eklyin ve hafifçe karıştırın.

4) Hamuru bir tezgaha aktarın ve homojen bir hamur elde edene kadar yoğurma işlemine devam edin.

5) Hamur homojen hale geldiğinde, iki yağlı kağıt arasında 3 mm olacak şekilde açın. Buzdolabında bir fırın tepsisindeki iki yaprak arasında 2 saat veya gece boyunca bekletin.

6) Hamurdan kalıbınıza uygun büyüklükte daire kesin. Kalan hamurdan şeritler keserek kenar yüksekliklerini ayarlayın. Şeritleri birleştirmek için birbirlerine dayanacak şekilde bastırın.Düzgün bir kenara sahip olmak için kenar hamurun fazlalığını bir bıçakla temizleyin. Tabanı bir çatalla delin ve 30-40 dakika buzdolabında bekletin.

7) Fırını ısıtın. Hamırı buzdolabından çıkarın, hamur üzerini pişirme kağıdı ile kaplayın ve seramik pasta ağırlıkları veya nohut ile doldurun. 15-20 dakika pişirin. Seramik pasta ağırlıklarını çıkarın, çırpılmış yumurta akı ile fırçalayın ve 5 dakika daha pişirin. Fırından dikkatlice çıkarın ve soğumaya bırakın.

Peynirli Dolgu:

1) Küçük bir kapta jelatin levhaları çok soğuk suyla ekleyin. 20 dakika nemlendirin.

2) Krem peyniri orta bir kasede kremayla birlikte ekleyin, bir araya gelinceye kadar karıştırın.

3) Şekeri limon suyuyla birlikte ekleyin ve tamamen homojen olana kadar tekrar karıştırın. Karışımı bir tencerenin içine dökün ve orta ateşte ısıtın. Sıcaklık, (55-58ºC) sıcaklığa ulaşana kadar sürekli karıştırın. Ateşten alın.

4) Jelatini sudan alın elinizle hafifçe sıkın ve peynir karışımına ekleyin. Tamamen eriyene kadar iyice karıştırın.
Karışımı kekin tabanına dökün ve 30-40 dakika soğutun.

Jelatini hazırlama:

1) Küçük bir kapta jelatini çok soğuk suyla ekleyin. 20 dakika ıslatın.

2) Bir tencereye su dökün ve 65ºC'ye kadar orta dereceli bir ısıya getirin. Ateşten alın, bir tutam yiyecek boyasını şekerle birlikte ekleyin ve tamamen eriyene kadar iyice karıştırın.

3) Jelatini hafifçe elinizle sıkın ve suya ekleyin. Tamamen eriyene kadar iyice karıştırın.

Süsleme:

1) Turtaları buzdolabından çıkarın. Bir kaşık kullanarak, yüzey tamamen kaplanana kadar bir miktar jelatin karışımı dökün.

2) Turtaları yenilebilir çiçeklerin yaprakları ile süsleyin. Jelatin karışımının kalanını yüzeye dökün ve yaprakları kapatmaya çalışın. Bir çubuk yardımı ile, jelatin kaplı olmayan yaprakları hafifçe bastırın.